Warandeloop 2023

berrie warandeloop

Dat was 'm dan. De laatste race van dit jaar voor mij. Vanaf nu kan de échte focus op mijn #roadtomarathon beginnen. Maar niet voordat ik jullie heb meegenomen in deze laatste race en hoe deze is gelopen uiteraard. De laatste race was er eentje in het bos. En ik kan je alvast verklappen; het was nat.

Na de zevenheuvelenloop

De week voorafgaand aan de Warandeloop heb ik de NN Zevenheuvelenloop gedaan. Deze heb ik met een tempo van 4:18 voor mijn doen dus niet heel snel gelopen. Na langere periode van verkoudheid, griep en slechte vorm wilde ik ook niet pushen. Dat leek verstandig; door de week heen voelde ik de kwaliteit van mijn slaap verbeteren en kwam de "oude" vorm weer een beetje terug. Uiteindelijk wilde ik het doel stellen om de Warandeloop in ieder geval onder de 41 minuten te lopen. Dan moeten de omstandigheden in ieder geval wel (redelijk) ideaal zijn.

Op naar de race

Maar dat waren ze uiteraard niet. De vrijdag voor de Warandeloop kwam het met bakken uit de lucht en waren de zandpaden in het bos kletsnat geworden. De ochtend van de Warandeloop ben ik op tijd mijn bed uit gegaan om mijn ontbijtje naar binnen te werken. Ik wil uiteraard niet dat dit gaat vervelen tijdens het loopje, dat al om 10:20 begon. Nadat ik mijn eten op had begon de rest in huis langzaam wakker te worden. Nog even wat gespeeld met de kleine en op naar de Warande, want ik moest mijn startnummer nog ophalen.

Dat bleek nog even billenknijpen; zo'n 20 minuten voor de start stond er nog een flinke rij. Gelukkig kon ik nét op tijd mijn startnummer opspelden en een warming-up doen. Vlak voor de start begon het nog te regenen, maar toen eenmaal het startschot klonk was het droog. En dat bleef het gelukkig ook!

Voor vandaag staat een 10km op het programma. Bij de Warandeloop betekent dat dat ik twee rondjes zal lopen van 5km.

Wa(ter)randeloop

Ondanks dat er geen nieuwe neerslag viel tijdens de race, was het kwaad voor het parcours hier en daar al wel geschied. Vooral het begin na de start was erg nat en er viel eigenlijk niet veel meer te doen dan accepteren dat mijn mooie witte schoentjes aardig wat modder te zien zouden krijgen. Het zij zo.

De voorhoede van de race. Ik loop in het gele singletje, 7de van links.

Eerste kilometer kwam ik goed door op een tijd van 3:50. Dat is ver voor op schema en het voelde een tikkeltje lastig, dus ben ik de kilometers daarna rond de 4:05 gaan lopen. Dit lukte aardig en het eerste rondje van 5km kwam ik door op 20:20. Ik merkte al wel op km 4 dat de scherpte er nog niet helemaal in zit. Het voelde dus relatief zwaarder om het tempo te handhaven. Ik ging het tweede rondje in en het gas ging een beetje terug. Een paar kilometers gingen zelfs nét boven de 4:10. Op een gegeven moment heb ik het idee van sub 41 minuten een beetje laten varen en dacht ik "onder de 4:10 tempo, sowieso".

Dat lukte ook. In de eerste kilometers liep ik al snel ver vooraan, dus ik heb niet veel mensen gezien. De snelste dame liep mij na de eerste kilometer voorbij, maar ik heb haar wel de hele tijd in het zicht gehouden. Vanaf kilometer 7 kwam ze steeds meer in de buurt en bij kilometer 8 was ik erbij. Ik heb tot en met kilometer 9,5 met haar gelopen, waarna ik de aanzet maakte voor het laatste stuk. De laatste kilometer heb ik nog in 4:02 kunnen voltooien. Vlak voordat ik de aanzet maakte hadden we nog wel een half glijpartijtje in een modderige bocht. De eerste dame, waar ik toen mee liep, schoof wat weg en ik zelf ook. Dat konden we gelukkig goed corrigeren en we konden door.

Ik zag de klok toen ik de laatste bocht maakte en dacht nog "shit, onder de 41 gaat dus nét niet lukken". Ik ben uiteindelijk binnengekomen op 41:05. Gezien de recente vormdip en het verbeterende gevoel van de afgelopen week, heb ik daar toch een positief gevoel aan over gehouden. Uiteindelijk 11de geëindigd van de 405 deelnemers, dus een prima resultaat.

Ik heb een leuke race gehad en kan nu vol met energie gaan beginnen met de voorbereidingen van de marathon in Rotterdam! Stay tuned.

Let's connect

© 2022 -2024 Berrie Nachtweh