NN Marathon Rotterdam

De eerste, de mooiste

Rotterdam Marathon

Dit is het dan. De finale, de eindstreep, het eindstation van een reis van zeker een jaar (of anderhalf). De dag van mijn eerste marathon. En wat voor één. Ze noemen hem hier in Nederland ook wel #demooiste. Het is de marathon van Rotterdam. In deze conclusie van mijn road to marathon neem ik jullie graag mee in mijn marathonweekend in onze havenstad aan de Maas.

Op naar Rotterdam

Het is zaterdag 13 april. De tassen zijn al zo ver mogelijk gepakt. In de vroege morgen strek ik de beentjes nog even met een 4km-loopje met wat strides erachteraan. De benen voelen prima; ik ben er klaar voor!

Na het loopje even douchen, wat witte boterhammen met jam en dan naar opa en oma om ons zoontje af te zetten. Hij gaat vannacht gezellig logeren en mag morgen naar de boerderij met z'n neefje! We drinken een kop koffie en kletsen nog wat. De zenuwen beginnen al licht op te borrelen.

Rond het middaguur rijden we naar Rotterdam. Achteraf gezien denk ik eigenlijk dat gedurende deze tijd de zenuwen het hoogst waren. Nu ga ik toch echt wel beseffen dat dit een mijlpaal is in mijn sportieve ambities. Dat is best spannend!

Eerst nog even naar Robert en Kirsten. Robert gaat mij begeleiden met eten en drinken op de dag zelf (echt ontzettend tof), dus ga ik even mijn voeding daar afzetten en "een bakkie doen". Om twee uur 's middags stappen we weer naar buiten, dus we besloten in de buurt te gaan lunchen. Kirsten heeft ons nog een leuk tentje aangeraden. Na een heerlijke lunch konden we gelijk naar het hotel om in te checken. De dag leidde zichzelf een beetje en we gingen een beetje met de flow mee. Dat was heel relaxt! Na het inchecken konden we de metro naar beurs pakken om naar de marathon expo te gaan.

Marathon expo

We stappen uit de metro en gaan naar de expo. Deze vindt plaats in het WTC Rotterdam. Voor mijn minor online marketing (lang lang geleden) moest ik ook wel eens op het WTC zijn, dus ik wist nog goed waar we naartoe moesten. Na een klein beetje zoeken waar de startnummers opgehaald moesten worden (sprak redelijk voor zich), hebben we ook even over de expo gelopen. De sfeer was erg gemoedelijk en het personeel was overal enorm vriendelijk. Gelukkig waren de rijen voor het ophalen van startnummer en t-shirt van het evenement niet lang!

Uiteraard ging ik nog even op de foto met mijn startnummer bij het fotomoment van ASICS. Ook de rij daarvoor ging redelijk vlot. Na de expo zijn we lekker gaan shoppen. Na het shoppen nog even gegeten bij een Italiaan, want ja; pasta! En na het eten direct de metro naar het hotel. Nog even een potje gekaart en wat gedronken (geen alcohol voor mij natuurlijk) en dan naar bed! Kijken of we nog wat kunnen slapen.

Op naar de marathon

Het is zover. Marathon day! Oh wat spannend, maar verrassend genoeg ben ik er nog best relaxed onder. Voor mijn gevoel was ik veel zenuwachtiger voor de halve van Amsterdam (toen ik een tijddoel had gesteld) dan nu. Ik had veel beter geslapen dan verwacht, kon m'n ontbijt goed verwerken en voelde me ondanks wat gezonde zenuwen eigenlijk wel prima.

Manon had als verrassing nog een videoboodschap samengesteld van familie en vrienden. Dat maakte wel even wat los. Ik heb echt zoveel support gekregen van iedereen, echt heel fijn! Na het ontbijt trek ik mijn wedstrijdkleding aan en pak m'n tas om naar het centrum te gaan. Vanaf dit moment zit ik echt in een bubbel en focus ik me langzaam op de taak die aanstaande is. Onderweg vind ik nog wat lotgenoten waar ik mee aan de babbel raak. Dat leidt ook wel wat af van de wedstrijdspanning.

De spulletjes waren bij de tassenafgifte ingeleverd en toen was het een kwestie van nog even plassen voor ik het startvak in zou gaan. De rij voor de toiletten bij de tassenafgite was immens. Die skipte ik dus maar even. Achteraf gezien snapte ik dat niet, want op andere plekken (dichterbij de startvakken) waren ook toiletten waar de rijen veel minder lang waren. Maar goed, ik had alles gedaan wat ik kon doen. Ik sta in het startvak, loop wat warm en ga daarna naar voren om me aan te sluiten bij de andere lopers. Het kan beginnen...

Marathon!

In de verte hoor ik Lee Towers (voor de laatste keer) het traditionele "You'll never walk alone" zingen. Kippenvel! De meute stroomt langzaam naar voren en we passeren de startlijn. Het kan beginnen!

De eerste kilometers

Gedurende de eerste kilometers heb ik heerlijk ontspannen gelopen. Ik heb er extra op gelet om niet te duwen, want er resteren nog genoeg kilometers. Iemand die ik sprak in het startvak met een lager tijdsdoel passeerde me redelijk rap, maar die heb ik meteen laten gaan. Ik verbaasde me wel lichtelijk over zijn snelheid, maar ik dacht ook "Misschien voelt hij zich toch beter dan hij had gedacht, of komt hij zichzelf straks heel hard tegen". We komen langs de Kuip en het is genieten. Overal langs de weg staan zoveel mensen! Op kilometer 6 ongeveer kom ik Robert tegen en hij geeft me mijn eerste voeding. Het gaat lekker steady.

Een kwart zit erop

Zo op het 10km-punt krijg ik weer nieuwe voeding van Robert. We lopen nu op het Havenspoorpad, wat een lang recht fietspad is. Hier voel ik dat de (matige) wind nu een beetje op het neusje staat, maar ik kan voldoende schuilen achter andere mensen. We gaan nu richting Slinge, waar we een heen-en-weertje doen. Op het 15km-punt kom ik die persoon weer tegen die me in het begin inhaalde en ik ging er toch best rap voorbij. Misschien was hij toch wat te hard gestart? Net voorbij Slinge kom ik Manon en mijn opa voor het eerst tegen. Mijn opa had een hele planning uitgestippeld om met Manon langs te kant te gaan staan op verschillende plekken. Wat een topper! Ik hoor Manon roepen en ik zwaai eventjes. Ik ben nog lekker fris!

Over de helft

Over de helft

Ik passeer het halve marathon-punt en alles gaat nog precies volgens het plan. Het gevoel klopt. Het tempo blijft onverminderd en de helft zit erop. Op naar de Erasmusbrug!

Ik passeer kilometer 26 en ik voel me nog oké, maar merk dat het iets meer moeite begint te kosten. Dat is normaal denk ik wel, dus gewoon blijven gaan en niet duwen. Ook niet de brug op. De brug op heb ik ook geprobeerd zo relaxed mogelijk te doen, maar het was nog een aardige klus. Ik voelde me daarna wel meteen iets meer opgebrand. Daarna liep het gelukkig lang naar beneden, dus dat gaf wat lucht. Op kilometer 28 ging het wel even door m'n hoofd dat dit ook wel voldoende was geweest.

Het Kralingse Bos is het Kralingse Bos

Ik passeer Atletiekvereniging PAC en daar kom ik Robert weer tegen. Hij reikt me mijn voeding weer aan. Hij ziet aan me dat ik best wel stuk zit. Dat is ergens tussen kilometer 28 en 32 gebeurd. Het lukt me om tot kilometer 30 en 36 het verlies nog wel te beperken tot 4:44 minuten per kilometer. Dat houdt in dat ik een minuut heb ingeleverd op 6km. Ik kreeg het steeds lastiger. Er dreeg hier en daar kramp in de benen te schieten, m'n benen voelden steeds zwaarder en overal zie ik mensen stoppen met kramp. De gedachte om te stoppen gaat daardoor ook steeds meer in mijn eigen hoofd spelen. Maar ik dacht ook dat als ik stop, de kramp er definitief in zou schieten en dan ben ik verder van huis. Ik heb besloten om dus maar door te blijven lopen, maar het tempo even in te dammen. Uitlopen is nu gewoon het belangrijkste. Dat was al uitdagend genoeg.

Het was bijten in het Kralingse Bos

Ik kwam Robert nog tegen en die had wat AA voor me meegenomen. Ik nam een paar slokken, maar na de hele rit al mijn eigen drank te hebben gedronken was ik zoete drankjes wel echt even beu. Toch weet ik dat het verstandig is het toch te drinken, omdat het de vochtbalans, maar ook de energievoorraden in je lijf beter op pijl houdt. Aan het einde van het rondje Kralingse Bos liep Kirsten nog even langs me. Die praatte wat tegen me en gaf me nog wat slokjes AA. Dat gaf me ook wel even wat lucht. Ze vroeg of ik de AA mee wilde nemen, maar eigenlijk had ik enkel nog maar behoefte aan water. Ik had zo'n zin in water! Dus ik bedankte haar vriendelijk en ging me opmaken voor de laatste 4km. Voeding had ik niet echt meer nodig. Ik had nog wel een gelletje in m'n zak, maar die heb ik uiteindelijk niet meer gepakt.

De Gele Kanarie

Op de Boezem-straat/weg was het bijten. Maar er stonden rijen met mensen die mijn naam schreeuwen. Eigenlijk is dat hele gedeelte als een waas aan me voorbij gegaan. Ik heb nog wel pijn, maar door de support voel ik daar veel minder van dan in het Kralingse Bos. En dan kom ik bij de Gele Kanarie. Daar was het feestje compleet. Wat een oorverdovend lawaai en wat een sfeer! Ik leef er een beetje van op en probeer me weer te focussen op m'n loophouding. Ook al dacht ik "wat ik nu aan het doen ben heeft weinig meer met hardlopen te maken".

De Coolsingel

Kilometer 41 en 42 waren een beetje het dieptepunt qua tempo. Ik zat me een partij af te zien en deze kilometers leken erg lang te duren. Het piepte en het kraakte. Misschien was het tóch verstandig geweest dat laatste gelletje nog te pakken. Er dreigde nog 1 of 2 keer kramp in te schieten, maar gelukkig is dat niet doorgezet. Ik passeer de Kubuswoningen en ging langzaam naar het bordje "nog 1000 meter". Bij elke andere wedstrijd had ik nu nog een kleine versnelling ingezet, maar ik had het vermogen niet meer om bij te zetten. De tank is echt leeg. En dan draai ik de Coolsingel op. Wederom een orkaan van geluid! Dat publiek heeft me de laatste 500 meter echt gedragen. De finish komt steeds dichterbij. Ik kan tóch nog wat licht versnellen. Ik zet nog wat passen en... Ik ben over de streep! Het is gelukt! Het is fucking gelukt! Ik strompel meteen door om mijn medaille op te halen. Er stond een medisch team klaar en sommigen waren er echt wel slecht aan toe. Zo zie je maar weer dat een marathon een serieuze uitdaging is.

Een oerkreet! Ik heb de marathon voltooid.

Op weg naar mijn medaille dacht ik meteen aan de finish van mijn halve marathon van Amsterdam. Toen ik daar het Olympisch Stadion in kwam, leken die laatste 100 meter echt een eeuwigheid te duren. Nu leken die laatste 500 meter echt een fractie van een seconde te duren. Bizar hoeveel dat publiek met je doet eigenlijk! Maar goed, ik strompel dus door en krijg mijn medaille. Onderweg naar buiten krijgen alle lopers nog de nodige proviand; bananen, water, thee, AA drink... Alles om de tank weer te vullen. Nu kan ik naar de tassenafgifte om Manon en mijn opa op te zoeken en om mijn medaille te graveren.

Ah, daar zijn die tranen

Vanaf het moment van de finish tot de weg naar buiten heb ik het eigenlijk nog wel drooggehouden. Het besef was er wel, maar ik was eigenlijk nog té kapot om er iets van te vinden denk ik. Één keer kwamen er bijna wel wat tranen, maar het zette niet door. Toen ik bij de tassenafgifte was zocht ik naar Manon en mijn opa, maar kon ze niet vinden op de afgesproken plek. Ik ging dus maar alvast mijn tas ophalen en ik dacht dan kom ik ze later wel tegen. Toen zag ik Manon en ze rende op me af. En daar was het breekpunt. Maanden van trainen... Door regen, wind, vermoeidheid en ook zeker prachtige momenten met heerlijke loopjes in mooi weer en omgeving... Alles verzamelde zich nu. Maar ook iedereen die zo ontzettend met me mee heeft geleefd en me heeft gesteund en heeft geholpen. Daar dacht ik aan. Ik wist nog niet wat ik had gelopen, maar goed dat vond ik even ondergeschikt aan het doel van een eerste marathon. Na wat gekletst te hebben met Manon en mijn opa ging ik mijn medaille laten graveren.

Wat was dan de tijd?

De medaille werd gegraveerd en ik zag mijn eindtijd: 3:14:09! Gewoon een resultaat waar ik heel blij mee ben. Oké het is langzamer dan ik in het begin gehoopt had; maar het is mijn eerste marathon. En zelfs dan nog; een marathon is een marathon. Er kan van alles gebeuren dat serieus impact maakt op die eindtijd. Al met al ben ik gewoon dik tevreden. En uitgeput. Nu is het tijd om naar huis te gaan en om tevreden de beentjes omhoog te gooien.

Lekker naar huis

We lopen na een korte fotosessie terug naar de metro. Of eerder gezegd; ik strompel en Manon en opa waggelen achter me aan. Eerlijk is eerlijk; ik heb nog nooit zo erg stuk gezeten. Terwijl we naar het metrostation lopen, kijk ik nog even op de Coolsingel. Het sfeertje is nog lekker aan de gang! Maar voor mij is het avontuur hier ten einde en ga ik lekker genieten van welverdiende rust. In de metro heb ik nog een beetje rondjes gelopen om mijn benen in beweging te houden. Hopelijk helpt het voor de afbraak van het melkzuur. Bij aankomst bij het hotel (Manon had al uitgecheckt), hijs ik mezelf in de auto en kunnen we op weg naar huis. Ik heb nog een heel lief cadeautje van Manon gehad om mijn herinnering aan mijn eerste marathon een mooi plekje in huis te geven. Een mooie medaillehanger! En dan rijden we naar huis. Dit was 'm dan! Mijn road to marathon...

Het was een heerlijke, het was een taaie, het was een onvergetelijke... Het was mijn eerste marathon. En dat ze deze #demooiste noemen? Dat kan ik nu wel begrijpen.

Let's connect

© 2022 -2024 Berrie Nachtweh